Kuntalaisillat Kuntalaisillat

Kansalaisilta Maaningalla 21.4.2016 klo 18

Maaninka-neuvottelukunta järjestää kaikille maaninkalaisille avoimen kansalaisillan Maaninkajärven koululla torstaina 21.4. klo 18.00.

Maaninkalaiset ovat olleet vuoden kuopiolaisia. Nyt on aika tarkastella, miten muutos on koettu, mitä hyviä asioita tai mahdollisia kehittämiskohteita löytyy.

Kysymyksiin ja toiveisiin on vastaamassa Kuopion kaupungin ylintä virkamiesjohtoa. Kaupunginjohtaja Petteri Paronen, palvelualuejohtaja Markku Tervahauta, varhaiskasvatuksen johtaja Pekka Lindell, asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen, kehityspäällikkö Mirja Wihuri sekä perusturvan ja terveydenhuollon asiakkuusjohtajia.

Tilaisuuden kahvitarjoilu alkaa klo 17.30

Tervetuloa!
Maaninka-neuvottelukunta

Aiempia uutisia

Marraskuun kuntalaisilloissa kyseltiin ja kommentoitiin

Maaningan ja Kuopion kuntaliitokseen on enää aikaa reilu kuukausi. Maaningalla 18. ja 19.11.2014 järjestetyissä kuntalaisilloissa kyseltiin ahkerasti kuopiolaisilta virkamiehiltä tulevan kotikaupungin palveluista.

Keskiviikkona 19.11.2014 Pulkonkosken koululla pidetyssä kuntalaisillassa oli kunnanjohtaja Timo Kiviluoman mukaan hieman vähemmän ihmisiä kuin edellisen illan kuntalaisillassa Maaninkajärven koululla. Alkuillasta kunnanjohtaja saikin kannustaa useampaan kertaan maaninkalaisia kysymyksiin, mutta vauhtiin päästyään keskustelu virisi täyteen käyntiin.

Timo Kiviluoma muistutti, että kuntaliitosta on valmisteltu pari vuotta, eikä aikaa ole ollut yhtään turhaan.  Toki se, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään jo Kuopiosta, on keventänyt muutosprosessia.

- Kaikki alkaa olla valmista, joitakin yksityiskohtia hiotaan vielä vuoden loppuun saakka. Ensi vuoden puolelle jää vielä Maaningan tilinpäätöksen valmistelu, kertoi kunnanjohtaja Timo Kiviluoma.

"Kuntaliitos näkyy lähinnä uusina kasvoina Maaningalla"

Kysymyksiä esitettiin varsin kattavasti eri osa-aluilta, esille nousivat muun muassa yritysten vuokrat, järjestöavustukset, terveyspalvelut, sosiaali- ja vanhuspalvelut, koulutuspalvelut sekä liikuntapaikkamaksut. Maaninkalaisia huolestutti myös se, kuka huolehtii jatkossa, että Maaninka säilyy vetovoimaisena paikkana.

- Maaningan tontit liitetään Kuopion tonttitarjontaan ja kaikki kaupungin alueet ovat samalla viivalla ja laitetaan tasalailla esille. Kuopiolle on vain etu, että sillä on tarjota erilaisia asuntoalueita. Asukas itse tekee lopullisen päätöksen, yritysasiamies Jari Kosonen totesi.

Monen kysymyksen kohdalla vastaus toisti samaa kaavaa; suuria muutoksia ei ole tulossa. Sama palvelutaso tarjotaan kuin Kuopiossa, lupasi rakennustarkastaja Ilkka Korhonen.

- Rakennuslupamaksuihin tulee korotuksia ja päätöksenteko keskitetään Kuopioon, mutta lupia käsitellään joka viikko ympäri vuoden. Henkilöt saattavat muuttua, ja Maaningalla näkyy enemmän uusia kasvoja.

Kuopion kaupungin palvelut Maaningalla –opas

Maaninkalaisiin talouksiin on jaettu palveluopas, johon on koottu kattava tietopaketti Maaningan alueen kaupunkipalveluista vuoden 2015 alusta. Oppaassa on myös Maaningan palveluiden laaja puhelinluettelo. Opas on luettavissa myös verkossa: maaninka.kuopio.fi

Kuntalaisillat joulukuussa 2012

Joulukuun kahdessa kuntalaisillassa käytiin läpi sosiaali- ja terveyspalveluja vuoden 2013 alusta lähtien, kun palvelujen järjestämisestä vastaa jo Kuopion kaupunki.

Maaninkajärven koulun auditorion yleisöllä oli vielä hyviä kysymyksiä esitettävänä kuntalaisillassa tiistaina 11. joulukuuta. Keskustelua tuli muun muassa Maaningan terveysaseman palveluista ja työterveyshuollosta. Osallistujat toivoivat myös Kuopion karttaa, johon olisi merkitty keskeiset palvelupisteet. 

Toinen kuntalaisilta oli Pulkonkosken koululla 13. joulukuuta.

 

Kuntalaisillat syyskuussa 2012

Maaningalla järjestettiin syyskuussa 2012 kaksi kuntalaisiltaa peräkkäisinä iltoina. Kumpikin tilaisuus veti salin täyteen aktiivisia kuuntelijoita ja keskustelijoita. Tiivistelmät keskusteluista alla.

4.9. Kuntalaisilta Pulkonkosken koululla

Syksyn toinen Maaningan ja Kuopion kuntaliitosinfo- ja keskustelutilaisuus veti koululuokan ääriään myöten täyteen Pulkonkosken koululla tiistaina 4.9. Aiempien, maaliskuussa käytyjen keskustelutilaisuuksien jälkeen yhdistymisestä on valmistunut yhteinen selvitys, jonka tuloksia esiteltiin syyskuussa kahtena peräkkäisenä iltana.

Tilaisuuden kulku noudatteli edellisen illan kaavaa. Yleisölle valotettiin ensin kuntaliitosprosessin etenemisaikataulua, yhdistymisselvityksen laatimista sekä itse sopimuksen sisältöä pääpiirteissään, jonka jälkeen esiteltiin Kuopion palvelualuemallin mukaisesti Maaningan palvelut mahdollisen kuntaliitoksen toteuduttua.

Yleisesittelyn jälkeen keskusteltiin melkein tunnin ajan. Kysymyksiä ja kommentteja tuli parikymmentä.

Kysymykset koskettelivat muun muassa apuvälinepalveluja ja vammaispalveluja, joiden todettiin pääsääntöisesti säilyvän Maaningalla.

Koulujen säilymisestä huolestuneelle vastattiin, että tässä vaiheessa ei ole tarvetta koulujen lakkauttamiseen. Käärmelahteen on jopa tulossa uusi koulurakennus. Oppilashuollon toimivuus oli myös esillä, sillä Kuopion kaupungilla on ollut vaikeuksia järjestää tarpeeksi esimerkiksi puheterapiaa.

Haja-asutusalueelle rakentaminen ja maapolitiikan linjausten yhtenäistäminen askarruttivat, samoin kuin yksityistieavustukset ja joukkoliikenne. Vastauksissa muun muassa todettiin, että Kuopion kaupungilla on laajoja maaseutualueita ja niissä olemassa olevat käytännöt ovat jo yhdenmukaisia nykyisen Maaningan maapolitiikan kanssa. Yhden kunnan alueella voi olla vain yksi rakennusjärjestys, joten Maaningan rakennusjärjestys yhtenäistetään Kuopion kanssa.  Joukkoliikenne kilpailutetaan vuoteen 2014 mennessä.

Kuopioon siirtyvistä palveluista toivottiin karttaa. Vastauksessa todettiin, että kattava Kuopion palvelukartta on jo suunnittelussa ja valmis ensi vuoden alkupuolella.

Yleisellä tasolla pohdiskeltiin myös kuntaliitoksen vaikutuksia valtionosuuksien suuruuteen.

Paikkaidentiteetti, paikannimet ja vaakunan säilyminen keskusteluttivat. Aiemmissa kuntaliitoksissa Kuopioon liittyneen kunnan vaakuna on jäänyt kotiseutuyhdistyksen tai perinneyhdistyksen käyttöön. Maaningan kunta päättää, miten sen vaakunaa jatkossa käytetään.

Kuntaliitosselvityksen aikaisesta avoimuudesta annettiin kiitosta niin Maaningan kuin Kuopionkin viranhaltijoille.

3.9. Kuntalaisilta Maaninkajärven koululla

Ensimmäinen kuntaliitoskeskustelu veti Maaninkajärven koulun auditorion lähes täyteen väkeä. Soilen-päivän kunniaksi heti alkuun laulettiin onnittelulaulu yllätykseksi kunnanjohtaja Soile Lahdelle.

Maaliskuussa järjestetyt kuntalaisinfot saivat jatkoa nyt yhdistymisselvityksen valmistuttua.

-          Yhdistymisselvityksessä on ollut suhteellisen tiukka tahti. Aikataululle antoi oman kimmokkeensa Siiliset-yhteistyön purkautuminen, totesi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Valta aloituspuheenvuorossaan.

Yleisölle valotettiin ensin kuntaliitosprosessin etenemisaikataulua, yhdistymisselvityksen laatimista sekä itse sopimuksen sisältöä pääpiirteissään, jonka jälkeen esiteltiin Kuopion palvelualuemallin mukaisesti Maaningan palvelut mahdollisen kuntaliitoksen toteuduttua.

Esitykset kirvoittivat reippaan tunnin mittaisen yleiskeskustelun, jossa esitettiin yli kolmekymmentä yleisökysymystä ja kommenttia. Tarkentavia kysymyksiä tuli muun muassa lääkäripalveluista ja lääkäripäivystyksestä. Vastauksissa todettiin, että pääsääntöisesti lääkäripalvelut säilyvät ja yöaikainen päivystys on jo nyt KYSin yhteispäivystyksessä.

Sosiaalipalvelujen henkilöstöresurssien riittävyyttä epäiltiin. Puheenvuoroissa tuotiin huoli palvelujen ruuhkautumisesta.

Lisätietoja haluttiin myös esimerkiksi rakennusvalvontapalvelujen säilymisestä Maaningalla, jätehuoltomaksuista, vesihuollosta, katuvalaistuksen vähentämisestä ja jäätien kunnossapidosta. Maaningalle on tulossa yhteispalvelupiste, jonka palvelujen sisältö ja laajuus tarkennetaan myöhemmin.

Yleisökysymys esitettiin myös palvelujen maksuista. Pääperiaate on, että maksut yhtenäistetään Kuopion maksujen kanssa. Kansalaisopistomaksuissa noudatetaan Kuopion maaseutualueen maksuja. Latuverkon kunnossapidosta huolestuneelle vastattiin, että sama taso on tarkoitus säilyttää. Kuopion palveluista hyvänä esimerkkinä kerrottiin eläkeläisille tarkoitetusta hyvinvointikortista, joka mahdollistaa edullisesti uimahallien ja kuntosalien käytön.

Yhdessä puheenvuorossa kiitettiin tilaisuutta, koska siitä sai paljon lisätietoa. Toisessa kommentissa kuitenkin epäiltiin kuntademokratian ja alueellisen tasa-arvon toteutumista ison Kuopion kaupungin alueella.

Oma keskustelunsa käytiin paikallisidentiteetistä: ovatko entisen Maaningan kunnan asukkaat mahdollisen kuntaliitoksen jälkeen kuopiolaisia vai maaninkalaisia?

Seuraava kuntalaisilta on tiistaina 4.9. Pulkonkosken koululla.

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Soile Lahti, puh. 044 7488 200, soile.lahti(at)maaninka.fi
Kehittämisjohtaja Heikki Helve, puh. 044 718 2108, heikki.helve(at)kuopio.fi

Kevään 2012 kuntalaisilloissa yli 160 osallistujaa

Maaningan ja Kuopion kuntaliitosselvitystä pohjustaviin kuntalaisiltoihin osallistui 12. ja 13.3. yli 160 osallistujaa. Maaningan keskustassa Maaninkajärven koululla pidetyssä tilaisuudessa oli maanantaina 12.3. läsnä peräti 120 kuntalaista ja tiistaina 13.3. Pulkonkosken koululla yli 40.

Kuntalaisilloissa pääpaino oli kuntalaisten osallistumisessa. Maaninkalaiset pohtivat ryhmissä, mikä mahdollisessa kuntaliitoksessa huolettaa eniten ja minkälaisia toiveita heillä olisi palveluiden järjestämisen suhteen.

Vapaan keskustelun aikana maaninkalaiset nostivat esille kysymyksiä mm. hammaslääkärin vastaanotosta, terveyskeskuksen kohtalosta, koulujen säilymisestä ja kirjastoauton uusista reiteistä. Kaikki kuntalaisilloissa esitetyt kysymykset julkaistaan myöhemmin tällä sivustolla.

Kuntalaisilloissa kirjattiin ylös satoja maaninkalaisten esittämiä kysymyksiä koskien mahdollista liitosta. Kaikkiin kysymyksiin tullaan vastaamaan kuntaliitosselvityksessä, joka valmistuu elokuussa. Elokuussa pidetään myös seuraava kuntalaisiltojen sarja, jolloin on mahdollista keskustella liitosselvityksestä. Samassa yhteydessä jaetaan selvityksestä tehty esite jokaiseen maaninkalaiseen talouteen.

Keskustelua voi jatkaa tällä sivustolla kohdassa Keskustelu. Keskustelemaan pääsee rekisteröityään ensin sivujen käyttäjäksi. Rekisteröitymisohjeet löytyvät kohdasta Ohjeet.

Kaikki maaninkalaisten kuntalaisilloissa esittämät kysymykset löytyvät näistä liitteistä:
Päätöksenteko ja hallinto

Vetovoimaisuus

Perusturva ja terveydenhuolto

Kaupunkiympäristö

Kasvu ja oppiminen

Hyvinvointipalvelut